Egyik legújabb partnerünk, a Serpens, a WineGroup együttműködés során szinte minden plusz lehetőséget kihasznál, hiszen bár saját termelői webshopjukat online boltként használják, a borászatról az egyéb információk is itt érhetőek el, a látogatók ezen a felületen tudnak tájékozódni.
5,2 hektár Tokaj-Hegyalján furminttal, hárslevelűvel és sárgamuskotállyal – eddig semmi különös nincs a Serpens Borászat körül, pedig a működése egyáltalán nem megszokott. Itt saját márka van, saját bor van, saját borászat azonban nincs, a feldolgozás és a palackozás is a közösségi üzemekben történik, csak a hordós érlelésre van saját pince. Ezek a közösségi üzemek éppen ezért jöttek létre, hogy ha egy kisebb borászatnak nincs megfelelő kapacitása, felszerelése, az is tudjon jó minőségű bort készíteni, Zsurki Sándor tulajdonos és borász pedig tudatosan így építette fel a Serpens Borászatot. Tősgyökeres tokajiként gyerekkorától az élete része volt a szőlő, nagyapja uradalmi vincellér volt, édesapja pedig többek között az Oremus birtok szőlésze. Sándor 1997-ben kezdett borászként dolgozni, több borászatnál megfordult, sok tapasztalatot szerzett, többféle szemléletmódot elsajátított. Bár főállásban évek óta a badacsonyi Villa Pátzay szakmai munkáját irányítja, 2015-ben elindította saját tokaji borászatát is. A Zsurki családnak korábban is volt saját szőlője, amiről a termést értékesítették, azonban 2015-ben eljött a fordulópont, és a saját szőlőből saját bor is készült. Kezdetben kétféle bor készítése volt a terv: a Tokaj Dry elnevezésű furmint-hárslevelű-sárgamuskotály házasítás, és egy dűlőszelektált furmint a Somos dűlőből. Az azonban hamar kiderült, hogy két borra nem lehet egy márkát felépíteni, így jött létre a Dry mintájára a Tokaj Sweet, ami egy jól iható, Tokaj minden szépségét megmutató édes bor. Készült egy másik dűlőszelektált bor is, a Király-Hegy Furmint, ami teljesen más jegyeket mutat, mint a Somos. A Somos dűlőben van a legidősebb szőlőterületük, 80 éves tőkék, amit a nagyszülők 1946-tól műveltek, így itt az egyedi fürtszerkezet mellett az érzelmi kötődés is adott volt, hogy a borász szívéhez közelálló bor készüljön, viszont a terület mindössze negyed hektárnyi, így a palackszám erősen korlátozott. A Király-Hegyen ezzel szemben több mint egy hektáros ültetvény van, így lehetőség van egy teljesen más típusú furmintból is dűlős bort készíteni. Ezzel már négyre nőtt a Serpens Borászat borainak száma, és a sor még nem teljes, 2021-ben ugyanis két újdonsággal bővül a szortiment. A 2017-es év olyan kiemelkedő minőségű aszúszemeket adott, amivel a borász nagyjából 2000 óta nem találkozott, így ettől az évjárattól aszút is készít, ez jövőre kerül forgalomba. Ugyancsak 2021-ben kóstolhatjuk meg az első Serpens pezsgőt, a bő ezer palacknyi pezsgő a 2019-es évjáratból másfél éves seprőn érlelés után jövő nyáron kerül degorzsálásra.
No de mit is jelent a Serpens név? Az elnevezést hosszas gondolkodás előzte meg, de az az elején eldőlt, hogy a borászat nem a családról lesz elnevezve – az ok egészen prózai: a Zsurki nevet külföldön nehezen ejtenék ki, és ha a nemzetközi piacra is kilépnének, ez semmiképpen nem szerencsés. „Néztük a tokaji térképet, a kígyóként tekergőző Bodrog folyót… innen jött a szerpentin, a szerpentinusz, a végén pedig a serpens. Ez a kígyó csillagképnek a latin neve, és a Bodrog folyó úgy kanyarog, mint a kígyó.”
A nemzetközi piacra lépés időközben valóban megvalósult, Serpens borokkal találkozni lehetett már Amerikában, Japánban és Kanadában egyaránt, de egyelőre jórészt a magyar vendégek ismerhetik. Bár most éttermekben nem kóstolhatunk borokat, így a kialakult helyzet felgyorsította az egyébként is tervezett online jelenlét megvalósulását, igaz, először a borászat weboldalának elkészítése lett volna a cél. Ennek hiányában azonban a wineshopnak egy másik funkciója is kihasználásra kerül: bár online boltként használják, de a borászatról az egyéb információk is itt érhetőek el, a látogatók ezen a felületen tudnak tájékozódni. A Serpens tehát nem csak a borászati munkálatokban tér el a megszokottól, de a WineGroup együttműködés során is kihasználja a plusz lehetőségeket.
A termelő webshopja: https://serpens.wineshop.hu
Powered by WineGroup
Ha szeretnél Te is 24 órán belül egy profi webshopot, vedd fel velünk a kapcsolatot! https://winegroup.hu/#kapcsolat
Kövess minket csatornáinkon:
FACEBOOK https://www.facebook.com/winegroup/
INSTAGRAM https://www.instagram.com/winegroup.hu/
LINKEDIN https://www.linkedin.com/company/winegroup
PODCAST Spotify